Als er meer vrouwen in een sector (gaan) werken dan dalen de lonen. Dat is wetenschappelijk aangetoond. In Nederland ziet een vrouwelijke werknemer gemiddeld 13 procent minder salaris op haar loonstrookje dan haar mannelijke collega. Als Nederland in dit tempo doorkabbelt, is dat gat pas in 2086 gedicht. De voornaamste reden? Dat sectoren waar veel vrouwen werken veel minder verdienen dan sectoren waar veel mannen werken. Hoe kan dat?
Aan zogenaamd ‘vrouwenwerk’ hangen werkgevers een lager prijskaartje. Sectoren die met zorg, kinderen of ondersteunen te maken hebben, worden als makkelijker beschouwd dan technisch of financieel werk.
Dit effect zie je ook in de gezondheidszorg, waar 81 procent van de medewerkers vrouw is. De sector heeft veel laagbetaalde banen waardoor veel overstappen naar een zzp-functie. Terwijl deze sector cruciaal voor onze economie en ons welzijn is.
Niet alleen ‘vrouwelijk’ werk wordt lager gewaardeerd. Ook wanneer vrouwen een sector betreden waar eerst meer mannen werken, daalt het salaris. Dit is onderzocht door de Franse econome Évelyne Sullerot in de jaren 70. Daarom wordt het de de wet van Sullerot genoemd.
Inmiddels is dit op grote schaal onderzocht. Ook econoom Jorgen Harris vond een verband; werken er 10 procentpunten meer vrouwen in een sector, dan daalt het salaris van vrouwen met ongeveer 7 procent. Ook mannen in die sector hebben daar natuurlijk last van.
Over welke sectoren dit gaat? Dat verschilt. Een Amerikaans onderzoek volgde de loonontwikkelingen tussen 1950 en 2000. Animatieteams in pretparken en campings bestonden voorheen vooral uit mannen. Sinds de sector uit meer vrouwen bestaat is het salaris, met de correctie naar huidige standaarden, gedaald met 57 procent. Zij zijn niet de enige, kledingmakers zagen hun salaris met 34 procent dalen en biologen met 18 procent.
En de onderwaardering is voelbaar op de werkvloer. Desiree werkt vier dagen op de kinderopvang en dat is zwaar. “Ik sta op een groep van 16 peuters met één andere collega,” vertelt ze. Ook haar arbeidsomstandigheden zijn zwaar: “Ik moet op onregelmatige tijden op opdagen en heb lastige roosters.” Dat ziet ze echter niet terug op haar salarisstrookje. Met een startsalaris van 2200 euro per maand bruto, is kinderopvangmedewerker naast zwaar werk ook slecht betaald.
Herken jij in deze verhalen? Word lid van de FNV. Wij strijden voor het verhogen van het minimuloon naar 16 euro. Vrouwen werken vaker bij de meest laagbetaalde maar cruciale sectoren. Ook als jij of je collega tegen een loonkloof aanloopt, kun je contact met ons opnemen. Wij helpen bij wat je rechten zijn en hoe je je moet organiseren.
Sta op. Voor elkaar.
https://www.werkenbijabnamro.nl/
https://www.vektis.nl/intelligence/publicaties/mensen-blij-maken-met-data
https://www.werkenbijabnamro.nl/vacature/5264/marketing-data-analyst
https://www.ondernemersschool.nl/blog-post/human-resources-een-vrouwensector/1244
https://www.werkzoeken.nl/salaris/hr-medewerker/
https://www.werkzoeken.nl/salaris/data-analist/
https://blog.dol.gov/2022/03/15/connecting-the-dots-womens-work-and-the-wage-gap
https://www.womeninc.nl/knowledge/loonkloof-nederland
https://fd.nl/opinie/1469279/in-een-vrouwenberoep-ga-je-niet-rijk-worden
https://www.werkzoeken.nl/salaris/medewerker-kinderopvang/
https://www.nationaleberoepengids.nl/salaris/verkoopmedewerker-kleding-allround