Liane werkt bij de NS-klantenservice en maakte samen met collega Silvana menstruatie en menopauze bespreekbaar aan de cao-tafel. Door hun inspanningen kunnen vrouwen met menstruatie- of overgangsklachten nu in overleg met hun manager naar oplossingen zoeken, zonder direct salaris mis te lopen.
Voor Liane was deze strijd niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, maar ook een persoonlijke missie: 'Ik vind dat we meer rekening moeten houden met het lichaam van mensen. Mannen en vrouwen zijn gelijk, maar niet hetzelfde. Vrouwen ervaren hinder door menstruatie en slikken veel pijnstillers om maar door te kunnen gaan. Dat vind ik niet goed.'
'Ik liep zelf ook tegen problemen aan: je kunt je ziekmelden, maar vaak geldt dan een wachtdag. In feite betaal je die dag dus zelf. Dat vind ik eigenlijk best een discriminerende maatregel voor vrouwen,' deelt Liane.
'Ik zag hoe in Spanje menstruatieverlof wettelijk werd geregeld en dacht: waarom kan dat hier niet?' Haar betrokkenheid bij de cao-commissie gaf Liane het platform om dit onderwerp op de agenda te zetten.
De grootste uitdaging was om menstruatie en menopauze uit de ziektewetgeving te halen. Er is immers geen sprake van ziekte. 'We wilden een aparte regeling, zodat vrouwen geen wachtdag hadden en geen loon meer mis zouden lopen,' vertelt Liane. 'Ons doel was om menstruatieverlof op te nemen in de cao, dus daarover gingen we in onderhandeling. Uiteindelijk gingen we akkoord met menopauze- en menstruatiemaatregelen in plaats van verlof. Daarnaast zijn er op alle toiletten dispensers met gratis menstruatieproducten geplaatst. Het belangrijkste is dat we het taboe hebben doorbroken en dat de wachtdag bij ziekte is afgeschaft.'
Wat begon als een strijd binnen NS, kreeg al snel landelijke aandacht. 'Andere sectoren namen ons als voorbeeld.' Liane is trots dat hun actie zoveel impact heeft. Dat ze hiervoor de FemForce Award ontvangt, was voor haar een hele leuke verrassing. Het taboe is nog niet overal weg, maar er wordt nu over gesproken en dat is een mooie stap.