Equal Pay Day

Op 14 november is het Equal Pay day. Vanaf die dag werken vrouwen de rest van het jaar symbolisch voor niets. Vrouwen verdienen gemiddeld 12% minder per uur dan mannen. In een heel werkend leven komt dat neer op ongeveer € 300.000 die vrouwen mislopen! De loonkloof wordt heel langzaam kleiner, maar in dit tempo duurt het nog tientallen jaren. Wij willen hier niet op wachten.

Lees de echte verhalen achter de loonkloof m/v

Wat willen we?

De FNV zegt: Geen tijd meer voor smoesjes. Om te zorgen voor gelijke beloning wil de FNV:

  • Inzet van werkgevers voor gelijke beloning. Wij willen dat werkgevers gebruikmaken van erkende functiewaarderingssystemen en dat alle medewerkers via dat beloningssysteem worden beloond. Ook willen we dat zij goed onderzoek doen naar de loonkloof en, als die er is, deze aanpakken.
  • Zorgen voor meer loontransparantie. Zo kun je zien of je mannelijke collega’s meer verdienen. Er is een wet in de maak en we roepen de politiek op om te zorgen dat deze wet er zo snel mogelijk komt.
  • Het verhogen van de laagste loonschalen en het vergroten van kleine contracten. Dit helpt ook tegen de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Vrouwen werken vaak in functies die weinig betalen en krijgen vaak kleine contracten aangeboden. Dat moet anders.
  • Afspraken voor 100% doorbetaling bij geboorteverlof, zodat vaders gemakkelijker verlof kunnen opnemen en de zorg thuis eerlijker wordt verdeeld. Daarnaast moet er 100% doorbetaling zijn van pensioenafdracht tijdens het verlof, zodat het opnemen van ouderschapsverlof niet leidt tot een grotere pensioenkloof tussen mannen en vrouwen.

SMOESJES!

Smoesjes! Het verschil in bruto uurloon tussen mannen en vrouwen voor hetzelfde werk bedraagt gemiddeld 12%. Dat verschil heeft niets te maken met het aantal uren dat je werkt. Vrouwen doen meer onbetaald werk dan mannen, zoals kinderopvang of huishoudelijk werk. Wanneer er rekening wordt gehouden met zowel betaald als onbetaald werk, werken vrouwen per week meer uren dan mannen.

Het gaat dus niet alleen om deeltijd versus voltijd, maar om gelijke kansen en beloning, ongeacht het aantal uren dat iemand werkt. Daarnaast verbiedt de Wet onderscheid naar arbeidsduur uit 1996 een verschil in behandeling tussen deeltijders en voltijders op het werk.

Bron: Charterdocument-Gendergelijkheid (ser.nl)

Bron: Monitor Loonverschillen mannen en vrouwen, 2022 | CBS

Smoesjes! De loonsverhogingen lopen nog steeds achter op de inflatie. Tel daar ook nog eens de 12% loonkloof bij op. Daarnaast gaat het niet alleen om 'genoeg' verdienen, maar om gelijk verdienen voor gelijkwaardig werk. De loonkloof tussen mannen en vrouwen betekent dat vrouwen gemiddeld minder betaald krijgen voor gelijkwaardig werk met dezelfde ervaring. Dit verschil stapelt zich op over de jaren, wat niet alleen oneerlijk is, maar ook invloed heeft op de financiële onafhankelijkheid, pensioenen en carrièremogelijkheden van vrouwen. Het gaat niet alleen om wat 'genoeg' is, maar om wat eerlijk is.

Bron: Monitor Loonverschillen mannen en vrouwen, 2022 | CBS

Smoesjes! Vrouwen zouden minder vaak onderhandelen, en als ze het wel doen, zouden ze daar slechter in zijn dan mannen. Uit onderzoek van de FNV blijkt echter dat vrouwen net zo vaak over hun loon onderhandelen als mannen. Dat ze minder vaak loonsverhoging krijgen, ligt niet aan hun onderhandelingsvaardigheden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vrouwen die direct en hard onderhandelen over hun loon, zoals mannen dat vaak doen, daarop worden afgerekend en minder vaak loonsverhoging krijgen. De loonkloof wordt niet alleen veroorzaakt door onderhandelingen, maar door structurele ongelijkheden op de werkvloer.

Bron: Vrouwen verdienen beter (fnv.nl)

Bron:

Smoesjes! Het inkomen van je partner zou geen invloed moeten hebben op wat jij verdient. De loonkloof gaat over het feit dat vrouwen vaak minder betaald krijgen voor hetzelfde werk als mannen. Financiële onafhankelijkheid en gelijke beloning zijn belangrijk voor iedereen, ongeacht de thuissituatie. Het gaat erom dat iedereen betaald wordt naar waarde en prestatie.

Bron: Charterdocument-Gendergelijkheid (ser.nl)

Smoesjes! Cao-afspraken gelden voor iedereen, maar de loonkloof gaat vaak verder dan alleen de afspraken in de cao. In de praktijk zijn er nog steeds verschillen, bijvoorbeeld door onbewuste vooroordelen bij salarisonderhandelingen, promotiekansen en doorgroeimogelijkheden. Bovendien liggen de lonen lager in sectoren waar meer vrouwen werken. Zelfs binnen dezelfde cao kunnen mannen en vrouwen ongelijk worden beloond door verschillen in bijvoorbeeld bonussen of secundaire arbeidsvoorwaarden voor bepaalde functiegroepen.

Bron: Intermediair, Nyenrode: salariskloof tussen mannen en vrouwen groeit (nos.nl)

Smoesjes! Veel vrouwen willen meer uren werken, maar krijgen die uren niet van hun werkgever. Het is bijvoorbeeld makkelijker om mensen met een contract voor minder uren in te roosteren. Ook werken veel vrouwen minder uren omdat ze veel onbetaald werk doen, gemiddeld tien uur meer per week dan mannen. Het gaat om structurele ongelijkheden die we moeten aanpakken om echt gelijke kansen te creëren.

Bron: Willen vrouwen meer werken, en mannen minder? | Emancipatiemonitor: 2020 - SCP

Bron: Verdeling werk en zorg tussen vaders en moeders vaak anders dan gewenst | CBS

Smoesjes! Deze vraag wordt vaak aan vrouwen gesteld, maar bijna nooit aan mannen. Dat laat zien hoe diepgewortelde stereotypen over zorg en werk nog steeds van invloed zijn. De loonkloof ontstaat deels doordat vrouwen vaker zorgtaken op zich nemen, maar dat zou geen reden moeten zijn voor ongelijke beloning. Een eerlijkere verdeling van zorgtaken tussen mannen en vrouwen, flexibele werkregelingen, en gelijke kansen op werk helpen om de loonkloof te verkleinen. Uiteindelijk is het belangrijk dat zowel mannen als vrouwen de mogelijkheid krijgen om hun carrière én gezin te combineren, zonder dat dit hun inkomen negatief beïnvloedt.

Bron: Werken en zorgen - Emancipatiemonitor 2022 | CBS

Smoesjes! Weet dat de verantwoordelijkheid voor een eerlijk salaris niet bij jou ligt. Soms proberen werkgevers de schuld af te schuiven op de vrouw. Maar er bestaat al sinds 1975 een wettelijke plicht voor werkgevers om gelijk loon voor gelijk werk te betalen. Het is hún verantwoordelijkheid. Transparantie over salarissen is juist belangrijk om ongelijkheden, zoals de loonkloof tussen mannen en vrouwen, aan te pakken. Het gaat niet om persoonlijke details, maar om het creëren van een eerlijker systeem voor iedereen.

Bron: Aangenomen EU-wet voor loontransparantie moet loonkloof dichten | SER

Smoesjes! Privacy is belangrijk, maar transparantie over salarissen kan juist helpen om ongelijkheden, zoals de loonkloof tussen mannen en vrouwen, zichtbaar te maken en aan te pakken. Het gaat er niet om iemands persoonlijke financiële gegevens openbaar te maken, maar om ervoor te zorgen dat gelijke beloning voor gelijk werk de norm is.

Het gebrek aan loontransparantie blijkt namelijk een van de belangrijkste belemmeringen voor het dichten van de loonkloof. Daarom moet Nederland in 2026 de EU-wet voor loontransparantie hebben ingevoerd. Daarmee wordt de privacy beschermd, maar is het toch mogelijk om te kijken of je niet minder verdient dan je mannelijke collega’s.

Bron: Aangenomen EU-wet voor loontransparantie moet loonkloof dichten | SER

Smoesjes! Een eenmalige compensatie klinkt misschien goed, maar het lost het structurele probleem van de loonkloof niet op. De loonkloof is een doorlopend probleem dat ervoor zorgt dat vrouwen jaar na jaar minder verdienen dan hun mannelijke collega's voor hetzelfde werk. Wat nodig is, is een oplossing die gelijk loon voor gelijk werk waarborgt, zodat vrouwen eerlijk worden beloond op de lange termijn en niet slechts met eenmalige compensaties. Dus onze tip: ga niet akkoord met een eenmalige compensatie! Bel de vakbond voor goed juridisch advies.

Smoesjes! De loonkloof heeft niet alleen te maken met kwalificaties of prestaties, maar ook met structurele ongelijkheden en kansen. Onderzoek toont aan dat, zelfs wanneer vrouwen hetzelfde opleidingsniveau, dezelfde ervaring en prestaties hebben als hun mannelijke collega’s, ze vaak nog steeds minder betaald krijgen. Dit komt door diepgewortelde vooroordelen en ongelijkheid in waardering. Het gaat er dus niet om dat vrouwen niet voldoen aan de eisen, maar dat ze ondanks dezelfde kwalificaties niet gelijk worden beloond.

Bron: Monitor Loonverschillen mannen en vrouwen, 2022 | CBS

Smoesjes! Het idee dat vrouwen eerst moeten 'bewijzen' dat ze gelijk betaald verdienen, houdt een oneerlijk uitgangspunt in stand. Vrouwen werken net zo hard en leveren dezelfde kwaliteit als mannen, en zouden daarom vanaf het begin gelijk betaald moeten worden. Daarnaast wordt een loonsverhoging bij mannen vaak gezien als een investering in hun potentie, terwijl vrouwen eerst moeten bewijzen dat ze die loonsverhoging wel degelijk verdienen.

Bron: Vrouwen verdienen beter (fnv.nl)

Smoesjes! Gelijke beloning voor mannen en vrouwen is geen kwestie van uitzonderingen maken, maar van gelijke rechten en eerlijkheid. Het gaat erom dat iedereen, ongeacht gender, een eerlijke beloning krijgt voor hetzelfde werk met dezelfde ervaring en kwalificaties. De loonkloof aanpakken is juist het herstellen van ongelijkheid, niet het geven van speciale behandeling. Het zorgt ervoor dat we iedereen gelijk behandelen op de werkvloer, zoals het hoort.

Loondiscriminatie is in Nederland al sinds 1975 verboden, eerst via de Wet gelijk loon voor mannen en vrouwen, in 1980 via de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen, en sinds 1994 via de Algemene wet gelijke behandeling. Toch is de loonkloof er nog steeds.

Bron: Hardnekkig maar al lang verboden: de loonkloof | SER

Smoesjes! Liefde voor je vak is belangrijk, maar dat betekent niet dat je minder betaald moet krijgen. Werk is meer dan passie; het is ook de manier waarop je jezelf financieel onderhoudt en je toekomst opbouwt. Vrouwen verdienen vaak minder dan mannen voor hetzelfde werk, en dat heeft gevolgen voor hun financiële onafhankelijkheid en pensioen. Eerlijk beloond worden voor je werk staat los van de liefde die je ervoor hebt – het is een kwestie van gelijkheid en waardering.

Sta op. Voor elkaar

Vrouwen op de werkvloer hebben nog te vaak te maken met ongelijkwaardige en/of onveilige situaties. Deze problemen voelen misschien individueel aan, maar ze hebben een gezamenlijke aanpak nodig. De FNV is er klaar voor om serieuze verandering teweeg te brengen, samen met jou.

Lees meer op 'FNV voor vrouwen'

Vrouwen op de werkvloer hebben nog te vaak te maken met ongelijkwaardige en/of onveilige situaties. Deze problemen voelen misschien individueel aan, maar ze hebben een gezamenlijke aanpak nodig. De FNV is er klaar voor om serieuze verandering teweeg te brengen, samen met jou.

Lees meer op 'FNV voor vrouwen'

Pak samen met de FNV de loonkloof aan!

  • Invloed op je arbeidsvoorwaarden
  • Altijd hulp bij een toekomstig arbeidsconflict
  • Hulp bij letselschade en beroepsziekte
  • Een goede cao voor jouw sector
  • Persoonlijk advies over werk en loopbaan
  • Korting met je ledenpas

Deel deze pagina

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.