De FNV probeert onder andere via lobbywerk Tweede Kamerleden te bereiken. Zodra we voorzien dat een bepaald belangrijk beleidsvoornemen wordt besproken in een vaste Kamercommissie of in een plenair debat, klimmen we in de pen. Hieronder vind je de brieven die we sturen met onze zienswijze en argumentatie aan onze politici. Hen vragen we om kennis te nemen van onze bevindingen en daarnaar te handelen in het debat.
In de brief aan de Tweede Kamer uit de FNV zorgen over het gebrek aan visie op de sociaaleconomische toekomst van Nederland in het nieuwe kabinetsakkoord. De FNV benadrukt de noodzaak van investeringen in werk- en inkomenszekerheid, de publieke sector en een eerlijker belastingstelsel. Er wordt ook kritiek geuit op bezuinigingen in onderwijs en zorg, en de behandeling van arbeidsmigranten. Tot slot roept de FNV op tot structurele maatregelen voor armoedebestrijding en een duurzaam sociaal beleid.
In de brief aan de Kamerleden benadrukt de FNV de noodzaak van een eerlijker belastingstelsel gekoppeld aan een leefbaar primair inkomen en fundamentele aanpassing van het toeslagenstelsel. Ze pleiten voor een verhoging van het minimumloon en uitkeringen, en gelijke belastingdruk op arbeid en kapitaal. Daarnaast stellen ze voor om de arbeidskorting en algemene heffingskorting te herzien, de belastingdruk tussen verschillende groepen te verkleinen, en fiscale prikkels die de groei van zelfstandigen ten koste van werknemers stimuleren, te verminderen. Tot slot wijzen ze op het belang van fiscaliteit in het versnellen van de energietransitie.
De FNV steunt de aanbevelingen uit het rapport ‘Toekomst Toeslagenstelsel’ en pleit voor een grondige hervorming van het toeslagen- en belastingstelsel. Ze benadrukken dat een eenvoudiger stelsel nodig is, maar wijzen op hogere overheidsuitgaven en belastingen. FNV pleit voor inkomensonafhankelijke kinderopvangtoeslag, lagere zorgpremies zonder zorgtoeslag, en een hogere kindertoeslag om kinderarmoede te bestrijden. Ze pleiten voor een progressief belastingstelsel en een hoger minimumloon van € 16 per uur om inkomenszekerheid te garanderen.
De FNV reageert op de internetconsultatie over de Wet Werkelijk Rendement en steunt de overgang van een forfaitaire vermogenswinstbelasting naar een vermogensaanwasbelasting in Box 3. Ze benadrukken dat de huidige belasting als oneerlijk wordt ervaren en pleiten voor een belasting op werkelijk rendement. Daarnaast vindt de FNV dat de tariefstelling onderbelicht is en stelt voor om inkomsten uit arbeid en kapitaal gelijk en progressief te belasten, eventueel door Box 3-inkomsten in Box 1 te belasten.