Als je werkgever failliet gaat, heb je waarschijnlijk veel vragen. Bijvoorbeeld over je baan, krijg je je salaris nog wel betaald en hoe zit het met je pensioen? Een faillissement is vaak een vervelende en onzekere tijd.
Als een bedrijf stopt met het betalen van rekeningen, belasting of loon, kan het failliet gaan. Er is pas sprake van faillissement, als de rechter het faillissement heeft uitgesproken. Op www.rechtspraak.nl staat een lijst met faillissementen, surseances van betaling, schuldsaneringen van natuurlijke personen enzovoorts. Hier kun je kijken of jouw bedrijf erbij staat.
Na faillissement kunnen werknemers in dienst blijven, met de curator als ‘baas’. De curator zegt de contracten dan op tegen een aangepaste opzegtermijn van maximaal 6 weken. Zo kan het dus zijn dat je na faillissement nog in dienst bent en je werk nog moet doen.
De opbouw van je pensioen gaat door zolang je nog een contract hebt, dus tot het eind van de opzegtermijn. Na het einde van de opzegtermijn stopt in principe de pensioenopbouw. Je bent dan geen ‘deelnemer’ meer van het pensioenfonds.
Als je pensioenopbouw stopt, kun je ‘vrijwillige voortzetting’ aanvragen bij het pensioenfonds. Dit betekent dat je zelf alle pensioenpremies betaalt: zowel het werknemers- als het werkgeversdeel. De premie is daardoor hoog, maar daardoor blijven de pensioenregeling en allerlei overgangsrechten voor jou gelden. Bij de meeste pensioenfondsen is vrijwillige voortzetting mogelijk. Hoe lang dat kan, verschilt per fonds. Informeer daarom bij je pensioenfonds naar de mogelijkheden. Wacht niet te lang, want vaak is er een bepaalde termijn waarbinnen je de aanvraag moet doen.
Vind je aan het aan het einde van je dienstverband ander werk in dezelfde sector? Dan gaat je pensioenopbouw gewoon verder en hoef je niets te regelen. Wanneer het bedrijf waar je werkte een eigen pensioenfonds of pensioenverzekering had, moet je wel stappen ondernemen. Neem in dat geval contact op met je pensioenfonds.