Een stakingswet hebben we niet. Die is ook niet nodig, want in Nederland geldt het Europees Sociaal Handvest. Daarin staat dat je als werknemer mag staken als werkgevers en vakbonden het niet eens worden over de inhoud van de cao.
In het Europees Sociaal Handvest staan de grenzen van het collectieve actierecht. Als de FNV acties organiseert, is altijd gecontroleerd of de actie volgens de regels van de wet is. Het gebeurt dan ook bijna nooit dat een rechter vooraf een staking verbiedt.
Als er gestaakt wordt in jouw bedrijf, laat de FNV dat weten aan de werkgever, namens alle medewerkers in het bedrijf. Dus ook namens jou. Je hoeft niet te overleggen, toestemming te vragen of een vrije dag op te nemen. Staken is gewoon een recht.
Meedoen aan een staking betekent dat je je werk niet hoeft te doen. Dit is geen werkweigering. Je mag dus niet worden ontslagen door aan een staking mee te doen. Ook mag je werkgever je geen andere straffen geven.
Maar je werkgever is niet verplicht om je loon door te betalen over uren die je staakt. Om de financiële schade zoveel mogelijk te beperken, krijgen vakbondsleden een stakingsuitkering.
Over de juridische positie van stakende uitzendkrachten heeft de rechter nog geen uitspraken gedaan. De FNV gaat ervan uit dat een uitzendkracht mag staken in het bedrijf waar hij werkt (het inleenbedrijf). Met de ABU (en met de bij de ABU aangesloten uitzendbureaus) hebben we afgesproken dat hun uitzendkrachten mogen meestaken. Het is wel belangrijk dat het uitzendbureau wordt geïnformeerd over de staking bij het inleenbedrijf. Als stakende uitzendkracht heb je recht op een stakingsuitkering, als je lid van de vakbond bent.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!