Een volle Amsterdamse binnenstad. Drie marsen die samenkomen in De Kuip in Rotterdam. Een indrukwekkende stille mars in Groningen. Niemand kon er gisteren omheen: het onderwijs staakt. En vandaag weer. De eisen van de stakers: een lagere werkdruk, kleinere klassen, voldoende collega’s en een goed salaris. Minister Slob gaf aan ‘dat hij niet zo van het staken is.’ Nou, leraren staan ook liever voor de klas.
Foto: Fred van Diem
Met meer dan 15.000 stakers hebben leraren, ondersteuners en schoolleiders uit primair, voortgezet en speciaal onderwijs gisteren de binnenstad van Amsterdam even overgenomen. Vlak voor de mars begon legde presentator Dolf Janssen de volgestroomde Dam uit wat ‘een Slobje’ is. ‘Incidenteel geld is ‘een Slobje’. Het is te weinig en te laat.’
Op de Haagse Hofplaats, 500 meter verwijderd van het ministerie van Onderwijs, werd lesgegeven in een pop-up klas. Het glazen gebouwtje was versierd met een deel van de meer dan 43.000 tekeningen van handen van kinderen die het tijdschrift Ouders van Nu als vorm van protest verzamelde. Op het Lange Voorhout was een stoet van een kleine honderd meter lang.
In de Kuip sprak de grondlegger van het Omdenken, Berthold Gunster. ‘Maak van een probleem een mogelijkheid’ zei hij tegen de 10.000 stakers. Maar het oplossen van het lerarentekort is een lastige klus.
In Groningen deden zeker 5.000 mensen mee aan een indrukwekkende stille mars door de binnenstad. In Maastricht verzamelen zich ruim 2.000 man op het Plein. In Middelburg verzamelen bijna 500 betrokken onderwijsmensen op het Abdijplein, in Zutphen tegen de 5.000.
Ook vandaag zijn veel scholen dicht. In Den Bosch, Utrecht, Rotterdam, Deventer en in de regio zijn bijeenkomsten. In Utrecht is er tussen 14.00 en 16.00 uur speciaal voor ondersteuners de bijeenkomst #oopdoetookmee georganiseerd. Zij worden vaak vergeten en zijn onmisbaar op school.