Werknemers krijgen meer recht om te bepalen waar ze werken. Daarvoor moet de wet worden aangepast. Het SER-advies wordt vrijdag gepubliceerd.
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Werknemers hebben behoefte aan meer zeggenschap om te bepalen waar ze werken. Het is goed dat de SER nu adviseert om meer rechten aan werknemers toe te kennen in het bepalen van de plek waar je werkt. Dat mag ook wel na twee jaar succesvol thuiswerken.
Uit recent FNV-onderzoek onder bijna 5.400 werknemers gaven 9 op de 10 werknemers aan behoefte te hebben aan meer zeggenschap over de werkplek. Voor de FNV is het vergroten van de zeggenschap van werknemers een voorwaarde om van hybride werken een succes te maken. De SER adviseert concreet dat een werkgever een verzoek van een werknemer om thuis te werken accepteert, tenzij de werkgever kan aangeven dat dit niet kan.
FNV-voorzitter Tuur Elzinga: ‘Hiermee krijgen werknemers meer grip op hun werk en op hun leven, en dat is hard nodig. Het advies laat zien dat je werknemers meer zeggenschap kunt geven zonder van werkgevers het onmogelijke te vragen. Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid adviseerde al om werkenden meer zeggenschap te geven over de kwaliteit van het werk, de economie en de samenleving. We rekenen op de regering om deze SER-aanbevelingen zo snel mogelijk over te nemen.’
De SER adviseert de regering over de toekomst van hybride werken. Nu het thuiswerkadvies is vervallen, is het nodig dat er afspraken over worden gemaakt. Kitty Jong: ‘Een goede balans vinden tussen werken op kantoor en thuis is niet vanzelf gevonden. Daarbij komt dat er aandacht moet zijn voor een veilige en gezonde werkplek thuis, en voor werkdruk. Door thuiswerken vervagen de grenzen tussen werk- en privétijd nog meer. De aanbeveling van de SER om afspraken te maken over onbereikbaarheid buiten werktijd is dan ook hard nodig.’
Daarnaast adviseert de SER om te zorgen voor een passende thuiswerkvergoeding die bijgesteld moet worden zodra de kosten stijgen. Ook moet er rekening worden gehouden met gevolgen voor specifieke groepen. Hierbij gaat het onder andere om gevolgen voor sociale zekerheid bij grenswerkers en gelijke kansen om goed thuis te kunnen werken voor mensen met een arbeidsbeperking, bijvoorbeeld door een aangepaste werkplek thuis. Ook wordt aanbevolen dat werkgevers ondersteund worden bij het signaleren en doorverwijzen bij geweld in de privésfeer. Doordat mensen vaker thuis zijn is het geweld in de privésfeer toegenomen.
De SER wil ook voorkomen dat er een tweedeling gaat ontstaan tussen de groepen die wel en niet thuis kunnen werken. Nog los van het feit dat de Wet flexibel werken er voor iedereen is, ook voor groepen waarbij thuiswerken voorheen taboe was, mogen de arbeidsvoorwaarden niet uiteen lopen. Ook voor werknemers die niet thuis kunnen werken is meer zeggenschap over onder andere werktijden en bereikbaarheid buiten werktijd belangrijk.