Tijdens de kabinetten Rutte is de flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt snel toegenomen en ondertussen uitgegroeid tot een ware flexcrisis. Het immer stijgend aantal flexwerkers in Nederland kost de maatschappij geld. Tussen 2010 en 2019 liep Nederland 12 miljard aan loonbelasting mis en 8,8 miljard aan werkgeverspremies voor pensioen en sociale zekerheid.
Wat de flexcrisis de flexwerkers kost
Wat de flexcrisis de maatschappij kost
Flexwerkers verliezen miljarden
De flexwerkers zelf zijn het grootste slachtoffer: zij verdienen minder dan hun vaste collega’s die hetzelfde werk doen. Ze zijn daardoor sinds 2010 tot het aantreden van het nieuwe kabinet op 10 januari 2022 bijna 43,5 miljard aan inkomsten misgelopen. En dat bedrag loopt op: elke seconde dat de flexcrisis voortduurt komt daar €200 bij. Dat betekent dat eind 2022 de teller op bijna 50 miljard staat. En daar zit dan nog niet eens het inkomstenverlies van de schijnzelfstandigen bij.
Ook voor de maatschappij loopt de teller: het bedrag aan misgelopen inkomstenbelasting, werkgevers- en pensioenpremies is nu bijna 31 miljard en loopt elke seconde met €138 op.
Voer SER-advies uit
Daarom roept FNV minister Van Gennip op om maatregelen te treffen om de flexcrisis te bedwingen. Voer het SER-advies arbeidsmarkt uit en keer het tij! Om haar daar elke dag aan te herinneren, zetten wij de teller met het stijgende bedrag online. Kom op Karien, #detellerloopt!
Doe mee
Ben je actief op social media? Deel dan deze pagina en roep Karien van Gennip op de #flexcrisis te stoppen. Gebruik #detellerloopt.
Ben je zelf flexwerker? Deel jouw verhaal met ons. Vertel hoe de flexcrisis jou raakt. Gebruik de #iktelmee en tag @fnvflex.
De berekening van teller is gebaseerd op het FNV-rapport ‘De maatschappelijke schade van 10 jaar flex’.