In de cao Particuliere Beveiliging vind je afspraken over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen.
Looptijd: 1 juli 2023 tot en met 24 maart 2024
Nee, je hebt vanaf januari 2023 een voltijdcontract.
Ja dat kan. Je kunt in de particuliere beveiliging kiezen voor 2 parttimecontracten: een groeimodel of vastmodel. Als je wordt aangenomen als beveiliger, dan moet je werkgever je vragen welk contract je wilt. Je mag zelf kiezen.
Ja. Als je in dienst komt, moet je werkgever jou vragen welk contract je wilt. Toch gebeurt dat niet altijd. Als je niet blij bent met een contract dat je hebt gekregen, dan kun je altijd je contract nog wijzigen. Er zijn wel een paar voorwaarden:
Een groeimodel is een parttime contract voor beveiligers die die het niet erg vinden ook meer uren te werken dan de afgesproken uren.
Een vastmodel is een parttimecontract voor beveiligers die die niet meer dan de afgesproken uren willen werken.
Met een vastmodel moet je ook je min-uren inhalen. Maar dat is wat lastiger, omdat:
Nee, over de eindejaarsuitkering bouw je geen pensioen op. Je betaalt er ook geen pensioenpremie over.
Ben je in dienst gekomen bij een ander beveiligingsbedrijf omdat je oude werkgever niet langer een contract heeft om de beveiliging te doen? Dan neem je je oude rechten mee naar je nieuwe werkgever. De nieuwe werkgever moet dan kijken naar het moment dat je bij je vorige werkgever in dienst bent gekomen. Was dat voor 1 januari? Dan ontvang je de hele eindejaarsuitkering (cao-artikel 42A, B en C).
Alleen werknemers die in loonperiode 12 in dienst zijn, hebben recht op een eindejaarsuitkering. Je krijgt alleen een deel van de eindejaarsuitkering, als je ná 1 januari in dienst bent gekomen. Aan het einde van dat jaar ontvang je dan een eindejaarsuitkering. De hoogte daarvan wordt berekend op basis van de datum dat je in dienst bent gekomen.
Dat hangt ervan af of je in loonperiode 12 nog in dienst bent. Als je je baan opzegt, let dan goed op of de opzegtermijn valt na loonperiode 12. Dan heb je recht op de hele eindejaarsuitkering. De opzegtermijnen hangen af van het contract dat je hebt.
Iedere werknemer in de particuliere beveiliging krijgt een eindejaarsuitkering als je in loonperiode 12 in dienst bent. De eindejaarsuitkering wordt in loonperiode 12 uitbetaald. Dat is met het loon van loonperiode 11.
Stel je werkgever trekt op het laatste moment (na de weekindeling) een verschoven dienst toch in. Dan moet hij je toch verschuivingstoeslag betalen. Jij vindt het namelijk iedere keer goed dat de dienst verschoven wordt.
Als de planning te laat is met het doorgeven van diensten of tijdvakken, dan heb je op donderdag een leeg rooster voor week 1 en week 4. Dat betekent dat alle tijdvakken voor week 1 zijn vervallen en er geen tijdvakken voor week 4 gepland zijn. Daarmee wordt al die tijd jouw vrije tijd (art. 21 en 24).
Wil de planner je tóch inzetten, dan kan dat alleen als jij toestemming geeft (cao-artikel 22.1 en 24.1). De planner moet jou dus vragen of je wilt werken in die weken. Als je weigert, kun je alleen ingezet worden met een joker. Bovendien heb je recht op verschuivingstoeslag voor de uren die je toch moet werken. Deze toeslag ligt in dit geval tussen de 5 en 10%.
Het mág wel, maar sociaal is het niet. Je planner zou beter moeten weten! In de cao Particuliere beveiliging staat (artikel 21.4):
'De werkgever streeft ernaar de werknemer niet op alle navolgende dagen in te plannen: 1e kerstdag, 2e kerstdag, oudejaarsdag na 16.00 uur en nieuwjaarsdag.'
Nee, overwerk is op vrijwillige basis, dit mag je dus weigeren. Dit geldt zowel voor voltijders als voor deeltijders.
Er zijn 2 mogelijkheden:
Alleen mobiel- of winkelsurveillanten moeten soms tijdens hun pauze bereikbaar zijn. Geldt dat voor jou? Dan heb je recht op een bereikbaarheidsvergoeding.
Ja, als beveiliger moet je ook ’s nachts werken. Volgens de cao zijn er de volgende voorwaarden voor een nachtdienst:
Volgens de wet heb je recht op in ieder geval 48 uur rust, nadat je een reeks nachtdiensten hebt gewerkt. Dit moet dus ook in je rooster staan.
Wil je nog meer vrije tijd na een nachtdienst? Dan moet de planner er rekening mee houden dat de eerste vrije dag na een nachtdienst 32 uur duurt (in plaats van 24 uur). Na een reeks van nachtdiensten duren 2 vrije dagen dus samen 32+24 = 56 uur.
Tijdens een bereikbaarheidsdienst moet je telefonisch advies geven. Bijvoorbeeld bij noodgevallen. Je moet bij een oproep de juiste personen inschakelen of informatie geven. Je hoeft zelf niet te werken en je hoeft ook niet op elk moment bereikbaar te zijn (art. 55.3).
Als je je werkplek niet mag verlaten omdat je bereikbaar moet zijn, dan heb je géén pauze en moet je je pauze op een later tijdstip inhalen. Als je pauze helemaal niet doorgaat, dan krijg je je pauze uitbetaald (cao-artikel 54).
Als je consignatiedienst hebt, kun je opgeroepen worden om te werken. Je moet tijdens een consignatiedienst (telefonisch) bereikbaar zijn. Het is niet zeker óf je opgeroepen wordt, maar je moet wel beschikbaar zijn (cao-artikel 35, 55.1 en 55.2).
Een tijdvak is een periode van 10 uur achterelkaar waarin je werkt. Een tijdvak kan op elk heel uur beginnen. De tijd buiten de tijdvakken is dus vrije tijd. In je vrije tijd werk je alleen, als je dat zelf wilt. Je werkgever mag je maar 8 keer per jaar verplichten om in je vrije tijd te werken. Je werkgever zet dan een joker in.
In artikel 73 staat dat als je 55 jaar of ouder bent, je recht hebt op een aangepast dienstrooster. Hier moet wel een medische noodzaak voor zijn.
Daarnaast kan je werkgever je niet verplichten om diensten langer dan 8 uur te werken. Of om in totaal meer dan 36 uur per week te werken. En ook niet om te werken op een vooraf vastgestelde vrije dag.
Als je ouder dan 57 jaar bent EN voltijd werkt krijg je extra vrije dagen. Dit loopt op van 1 dag naar 8 dagen als je 64 jaar bent.
Voor 60-plussers is er geregeld dat je het recht hebt om korter te werken met behoud van basissalaris. Dit loopt op van 1 dag per jaar naar 5 dagen wanneer je 66 jaar bent.
Bovendien is er nog de 80 - 90 - 100 regeling, waarbij je 80% gaat werken, 90% loon krijgt en 100% pensioen opbouwt.
Als je min-uren moet inhalen, krijg je daar geen salaris meer voor. Dat heb je al ontvangen. Je hebt wel recht op toeslagen. Dus als je min-uren in de avond, nacht, of in het weekend moet inhalen, ontvang je toeslag bijzondere uren. Werk je meer dan 152 uur per loonperiode, omdat je min-uren moet inhalen? Dan krijg je óók nog overwerkvergoeding (cao-artikel 49).
Als er met een tijdvak of dienst meerdere keren geschoven wordt, mag je over elke verschuiving verschuivingstoeslag berekenen. Al deze toeslagen mag je bij elkaar optellen. Je krijgt het totaal altijd uitbetaald.
Verschuivingstoeslag krijg je, als je moet werken op de uren die je eerder kreeg als vrije tijd. Het kan zijn dat je gevraagd wordt een ander tijdvak te accepteren, of om een dienst te accepteren die buiten je tijdvak valt. Of je werkt een dienst die langer duurt dan 10 uur. Dit laatste kan alleen, als je dit vrijwillig wilt doen. Je ontvangt alleen toeslag over de tijd buiten het afgesproken tijdvak of de dienst (cao-artikel 47).
Dan moet je 7,2 uur verlofuren opnemen. Sta je al in het rooster op de dag dat je vrij wilt hebben, dan geldt het aantal uren van die dienst.
Als je fulltime werkt, moet je 36 uur opnemen. Als je parttime werkt, moet je de uren opnemen die je werkt in 1 week. Dus werk je 20 uur per week, dan moet je 20 uur vakantie opnemen.
Het ziektegeld bestaat in ieder geval uit je loon. Daarbij wordt nog opgeteld de onregelmatigheidstoeslag over het afgelopen jaar. Dit bereken je door de volgende toeslagen bij elkaar op te tellen: feestdagentoeslag, toeslag ziektegeld, toeslag bijzondere uren, overwerkuren en de overwerktoeslag. Dit moet je dan nog delen door het aantal uren dat je hebt gewerkt in het afgelopen jaar.
De hoogte van het ziektegeld hangt ook af van hoelang je in de particuliere beveiliging werkt. Er zijn de volgende mogelijkheden: